Meny

10 år sedan Falcon tog J-dagen till Sverige

I år är det 10 år sedan den danska julölstraditionen, J-dagen, kom till Sverige. Sedan 70-talet har danskarna årligen firat lanseringen av årets julöl och 2009 kom seden till Sverige, tack vare Falcon och Carlsberg Sverige. Nu på fredag kommer bryggeriets medarbetare i ett ståtligt fackeltåg, med hjälp av häst och vagn, traditionsenligt leverera årets julöl till Falkenbergs restauranger.

Det var 2009 som de anställda på Falconbryggeriet i Falkenberg för första gången firade J-dagen och tog den danska traditionen till Sverige. Sedan dess är det en uppskattad tradition att varje år lansera Falcons julöl med ett välbesökt fackeltåg, i vilket julölen färdas med häst och vagn till Falkenbergs restauranger. Nu på fredag, den 8:e november, är det dags för årets upplaga av den svenska J-dagen, och dessutom traditionens svenska tio-års-jubileum.

- Vi är otroligt stolta över att ha tagit J-dagen över Öresundsbron och gett den en plats bland de svenska jultraditionerna. Vi på Falcon vill göra saker tillsammans, inte minst fira julens intåg och lanseringen av årets julöl, säger Louise Eckerbom, varumärkesansvarig för Falcon.  

J-dagen inleds klockan 17:00 med att årets julöl transporteras i häst och vagn längs Skrea strand över Tullbron, in mot centrala Falkenberg och för att avslutas på Rådhustorget. Längs med färden levereras ölen till stadens restauranger. Väl framme på Rådhustorget kommer Falcon att bjuda besökare på nyheten Falcon Vinterbrygd, årets alkoholfria nykomling. De kommer även att bjuda på värmande Gölwein, en innovativ och alkoholfri variant av Glüwein, där Falcon Vinterbrygd värms upp tillsammans med kryddig lag med smak av julen.

I Stockholm firas J-dagen den 15 november på restaurang Pelikan och Kvarnen.

J-dagens historia

J-dagens historia tog sin början i Danmark 1979, i form av en enkel julhälsning på ett vykort från Tuborg. Några år senare lanserades Tuborg Juleøl och 1989 etablerades begreppet J-dagen som ett julölsevenemang i Danmark. Hundratals restauranger och krogar får besök av över 400 nissar som levererar den första julbrygden och danskarna går man ur huse för att premiärdricka årets Tuborg Juleøl.

 

För mer information, kontakta:

Jörgen Welter, Kommunikatör Carlsberg Sverige
Tel: 073-444 46 89
E-mail: [email protected]

Julölen levereras med häst och vagn Fotograf Björn Sige

Fotograf Björn Sige

Fotograf Björn Sige

Fotograf Björn Sige