Meny

Årets julsortiment från Carlsberg Sverige

På måndag den 1 november är det premiär för årets juldrycker på Systembolaget. Säsongens julsortiment från Carlsberg Sverige innehåller en parad av smakfulla drycker, där några har varit ett måste under den svenska julen i generationer. Inte minst Falcon Julbrygd som bryggdes första gången 1898 och Apotekarnes Julmust som är lika självklar på julbordet som sillen och skinkan.

Julöl hör julens traditioner till. Ett av de första bryggerierna i Sverige som började producera julöl var Aktiebryggeribolaget Falken och än idag håller Falcon den stolta julölstraditionen vid liv, inte minst med Falcon Julbrygd som framställs efter ett anrikt recept från 1898. Falcon Julbrygd är fortfarande ett av Sveriges mest populära julöl med en mjuk och fin sötma, markerad beska och en fyllig smak av rostad malt.

– Vi är stolta över att föra bryggartraditionen vidare och de flesta av våra julöl bryggs fortfarande i Falkenberg, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Carnegie Porter är en annan klassiker, det är till och med Sveriges äldsta varumärke som fortfarande är i bruk och firar i år sitt 185-årsjubileum. Med en mäktig smak, härligt skum och doft av kaffe har Carnegie Porter en särställning i svensk ölkultur och uppmärksammas ofta av ölälskare både i Sverige och utomlands.

– Carnegie Porter är en fantastik öl som passar till både julmaten och julgodiset och för många som gillar att göra sin egen julmumma är Carnegie Porter ett måste. Vill man inte blanda sin egen mumma, finns Falcons Julmumma som passar utmärkt som aperitif före julbordet, säger Henric Byström.

Julmust är den mest populära drycken på julafton
Must lanserades redan i början av 1900-talet som ett alkoholfritt alternativ till öl, men utvecklades sedan till julmust som snabbt blev en succé och numera dricker vi över 30 miljoner liter julmust varje år. Favoriten stavas Apotekarnes som står för 70 procent av den totala julmustkonsumtionen. För den som vill ha en lite vuxnare och mindre söt julmust, finns Apotekarnes Bryggarmust som är en blandning av julmust och alkoholfritt julöl.

 Att julmusten är populär bekräftas även i Dryckeskollen, Carlsberg Sveriges Sifo-undersökning – hela 53 procent av svenskarna dricker helst julmust på julafton.

På Carlsberg Sveriges alkoholfria julmeny finns även två härliga alkoholfria öl: Falcon Vinterbrygd med toner av choklad, kaffe och torkade frukter och Eriksberg Hovmästarlager som var det första svenska alkoholfria julölet på Systembolaget, då under namnet Eriksbergs Julbordslager.

Carlsberg Sveriges julöl finns till försäljning på Systembolaget från 1 november. 

Eriksberg Julöl Kring varje gott julbord möts generationer och stolta traditioner. Till det har vi bryggt ett mörkt och smakrikt julöl där julens smaker möts i en dans. Kavring, tobak, russin, kryddor, choklad och pomerans. Eriksberg Julöl är bryggt enligt gammal bryggartradition och finns som starköl. Alkoholhalt 5,6 %. Pris på Systembolaget för 50 cl, 18,50 kr (exl. pant).

Eriksberg Hovmästarlager var det första svenska alkoholfria julölet på Systembolaget och lanserades julen 2014, då under namnet Eriksbergs Julbordslager. Efter ett överväldigande mottagande lanserades den som Hovmästarlager i det fasta sortimentet. Det är ett lite mörkare alkoholfritt lageröl med fyllig smak och blommiga och citrusaktiga toner. Pris på Systembolaget för 33 cl, 11,90 kronor.

Falcon Julbrygd är ett smakrikt öl med en mjuk och fin sötma, markerad beska och en fyllig smak av rostad malt. Falcon Julbrygd är ett av Sveriges populäraste julöl och bryggdes första gången julen 1898, med samma originalrecept som idag. Falcon Julbrygd finns både som starköl (5,2 %) och folköl (3,5 %).  Pris på Systembolaget för 33 cl, 12,90 kr. Pris på Systembolaget för 50 cl, 17,90 kr (exl. pant).

Falcons Julmumma passar utmärkt som aperitif före julbordet eller som ett alternativ till öl, glögg eller julmust. Den bryggs efter bryggarfamiljen Skantzes recept med rostad malt som ger en mörkbrun färg och en rund och fyllig kropp med mild beska i eftersmaken. Den hemliga blandningen av julkryddor ger en härlig doft och smakupplevelse. Alkoholhalt: 5,2 %. Pris på Systembolaget för 50 cl 18,90 kr (exl. pant).

Falcon Vinterbrygd är en alkoholfri vinteröl med toner av choklad, kaffe och torkade frukter som passar utmärkt till vinterns mustiga grytor och julbordets salta smaker eller i sin enkelhet som trevlig sällskapsdryck. Till försäljning i matbutiker för cirka 9,90 kr för 33 cl.

Pripps Julöl är en elegant wiener med en rubinröd lyster. Det är inte lika tungt som många andra julöl utan erbjuder en lättare smakupplevelse som passar utmärkt till det moderna julbordets blandade smaker, men också som sällskapsdryck. Alkoholhalt 5,0 %. Pris på Systembolaget för 50 cl 5,0 %, 15,90 kr (exl. pant).

Jacobsen Naked Christmas Ale är mycket smakrikt och doftar av kanel, vanilj, citrusfrukter och lakrits. Fin kvalitet med en tydlig julkänsla. Alkoholhalt 7,5 %
Pris på Systembolaget för 75 cl, 59,90 kr

Nya Carnegiebryggeriets Ljusslingan är en modern variant på en traditionell tysk schwarzbier. Fem olika sorters karamelliserad och rostad bayersk malt ger ölet en mörk rödbrun färg och fylliga, lätt brända toner. Inslag av torkad frukt, knäck, vörtbröd, apelsin och choklad. Alkoholhalt: 5,2 %. Säljs på utvalda restauranger.

Carnegie Porter har en särställning i svensk ölkultur och uppmärksammas ofta av ölälskare både i Sverige och utomlands. Carnegie Porter har en mäktig smak, härligt skum och doft av kaffe. Alkoholhalt 5,5 %. Pris på Systembolaget för 33 cl 17,90 kr

Apotekarnes Julmust är svenskarnas favorit bland de alkoholfria alternativen under julhelgen. Totalt konsumeras över 30 miljoner liter julmust under julen och för många svenskar är Apotekarnes Julmust en minst lika viktig del på julbordet som julskinkan eller sillen. Julmusten har vissa likheter med traditionell öl genom att vara mörk, skumma samt vara smaksatt med malt och humle. Till försäljning i matbutiker (exl.pant); 140cl PET, cirka 11,90kr, 50cl PET, cirka 12,90kr, 33cl PET, cirka 8,5kr, 33cl burk, cirka 5,50, 33cl engångsglas, cirka 9,90kr, 33cl returglas, cirka 5,50kr.

Apotekarnes Julmust Sockerfri är den sockerfria varianten av Apotekarnes klassiska julmust. Till försäljning i matbutiker (exl. pant); 140cl PET, cirka 11,90kr, 50cl PET cirka 12,90kr, 33cl PET, cirka 8,50kr, 33cl burk, cirka 5,50kr.

Apotekarnes Bryggarmust är en blandning av den klassiska julmusten och alkoholfri julöl. Passar perfekt för de som vill ha ett mer vuxet alkoholfritt alternativ med mindre sötma, till julmaten. Till försäljning i matbutiker för cirka 12,90 kr för 33 cl.För mer information, vänligen kontakta:
Henric Byström, Kommunikationschef Carlsberg Sverige,
Tel: 070-483 05 48, E-post: [email protected]