Meny

Carlsberg-koncernen minskar vattenanvändningen

Carlsberg investerar för att halvera vattenanvändningen på Fredericiabryggeriet i Danmark. Investeringen innebär även att 90 procent av det processade vattnet på bryggeriet kommer att kunna återanvändas. Samtidigt kommer energianvändningen att minska med 10 procent.

År 2017 lanserade Carlsberg det globala hållbarhetsprogrammet ”Together Towards ZERO”. Sedan dess har ambitionen varit att närma sig noll både vad gäller koldioxidutsläpp och vattenspill på bryggerierna. Redan hösten 2017 blev Carlsberg Sverige som första bryggeri inom Carlsberg-koncernen koldioxidneutralt från energiförsörjningen, genom användning av grön el och biogas på bryggeriet i Falkenberg. 

Det globala målet är att halvera vattenanvändningen i bryggerierna innan år 2030, från 3,4 liter till 1,7 liter vatten per färdig liter öl. Fredericiabryggeriet i Danmark är nu först ut med att få en helt ny vattenåtervinningsanläggning som kommer att minska den genomsnittliga vattenanvändningen från 2,9 liter till 1,4 liter vatten per färdig liter öl. Det innebär att bryggeriet blir det första som i princip har lyckats eliminera vattenspillet.

Tack vare anläggningens förmåga att producera biogas och återanvända cirkulerande varmvatten beräknas dessutom bryggeriets energianvändning att minska med tio procent.

– Detta är ett stort och nödvändigt steg för oss i arbetet mot vårt mål att eliminera vattenspillet på våra bryggerier. Genom att återanvända 90 procent av vattnet i bryggprocessen, kommer Fredericiabryggeriet att halvera den genomsnittliga mängden vatten som används under ölbryggningen. Tack vare detta kommer vi att ha nått längre än de mål vi satt till 2030, säger Philip Hodges, EVP, Integrated Supply Chain, Carlsberg Group.

Den moderna vattenåtervinningsanläggningen är skapad i samarbete med DRIP (the Danish partnership for Resource and Water Éfficient Industrial food Production). Projektet infattar inte bara universitet och teknologileverantörer, utan även danska miljö- och livsmedelsmyndigheter och garanterar därför att Danmarks höga livsmedel- och miljöstandard möts. 

– Vattenåtervinningsanläggningen på Carlsbergs bryggeri representerar ett innovativt förhållningssätt till säker återanvändning av processat vatten. Projektet introducerar nya teknologier som gör vattenförbrukningen mer hållbar genom den långa traditionen av samarbete mellan danska miljö- och livsmedelsmyndigheter och ledande danska universitet, säger Søren Nøhr Bak, expert på teknikföretaget Niras.

Om Together Towards Zero
Under en tid präglad av stora utmaningar, såsom klimatförändringar, vattenbrist och globala hälsoproblem är Together Towards Zero Carlsberg Groups vision för en bättre framtid. Den består av fyra ambitioner: Noll Koldioxidavtryck, Noll Vattenspill, Noll Oansvarig konsumtion och Noll Olyckskultur.  Var och en av dessa ambitioner har mätbara delmål för 2022 och 2030. Läs gärna mer på www.okorkat.se samt https://www.carlsberggroup.com/sustainability/our-ambitions/#sustainability

För mer information, vänligen kontakta:
Peter Bodor, Interim Head of Communication, +46 70 648 70 65, [email protected]

 

We are Brewing for a Better Today & Tomorrow
Carlsberg Sverige är, med fler än 50 starka varumärken, Sveriges ledande dryckesföretag. Vi utvecklar, tillverkar, distribuerar, marknadsför och säljer öl, cider, mineralvatten och läsk. Några av våra välkända och folkkära varumärken är Falcon, Carlsberg, Eriksberg, Ramlösa, Somersby och Pepsi. Carlsberg Sveriges framgångar är en kombination av starka lokala och internationella varumärken, bryggartradition och hållbart företagande som sträcker sig mer än 300 år tillbaka i tiden. Genom att vara innovativa driver vi utvecklingen av svensk dryckeskultur, samtidigt som vi värnar om tradition, hantverk, hög kvalitet och hållbarhet. Läs mer om Carlsberg Sverige och vårt hållbarhetsarbete Together Towards Zero.