Meny

De kan bli Årets Ölutvecklare 2020

Årets Ölutvecklare är utmärkelsen som riktar strålkastarljuset mot den svenska ölkulturen. Priset instiftades av Carlsberg Sverige och firar i år tioårsjubileum. Juryn är nu klara med överläggningarna och har nominerat tre starka kandidater.

Syftet med Årets Ölutvecklare är att uppmärksamma och främja personer, företag eller organisationer som, på ett inspirerande och engagerande sätt, aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen.

– Det blir tionde året i rad som Årets Ölutvecklare koras och därför kommer vi att ställa till med stor baluns på Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad i Stockholm i slutet av sommaren, eller när pandemisituationen tillåter, säger juryns ordförande Henric Byström på Carlsberg Sverige.

Årets nominerade kandidater är:

Great Swedish Beer Festival
Great Swedish Beer Festival är ölfestivalen som fokuserar helt på hantverksöl och håller till i ett spektakulärt gammalt slakthus i Malmö.  Under 2020 genomfördes festivalen i ny tappning, på ett coronasäkert sätt, för att fortsätta lyfta och visa på utvecklingen och bredden av svenskt hantverksöl.

Haket
Haket i Göteborg har gått i bräschen för att utveckla ölkulturen i Sverige. Under pandemin har Haket visat på stor kreativitet och uppfinningsrikedom i en tid då hela branschen ställts inför stora utmaningar och tvingats ta tuffa beslut.

Stene Isacsson, Zum Franziskaner
Den anrika Stockholmskrogen Zum Franziskaner i Gamla stan var länge lite på dekis, men när Stene Isacsson blev en av delägarna började det hända grejer. Stene har skapat en starkt lysande stjärna som imponerar på alla sätt, inte minst på ölfronten. Vad Stene har gjort med en av Stockholms äldsta restauranger kan närmast betraktas som en kulturgärning.

 – Det har varit ett mycket annorlunda år med få glädjeämnen. Därefter tycker vi det är extra viktigt att hålla den stolta traditionen med Årets Ölutvecklare vid liv. Samtliga tre kandidater är värdiga vinnare så juryn kommer ha en utmaning med att välja ut årets pristagare, säger Henric Byström.  

 

Juryn för Årets Ölutvecklare består av:

  • Josefine Törnqvist – initiativtagare till Ölgäris och Årets Ölutvecklare 2018
  • Pelle Tamleht – chefredaktör och vice vd Nöjesguiden
  • Sanna Lindberg – dryckesskribent Dagens Nyheter och redaktör White Guide
  • Jörgen Hasselqvist – ölexpert, delägare på OT och ölskribent
  • Ronny Karlsson – journalist och grundare av Beernews.se
  • Joel Linderoth – Ölskribent och chefredaktör för Land
  • Henric Byström – kommunikationschef Carlsberg Sverige

 

De områden som juryn bedömer för att utse Årets Ölutvecklare är: nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalité. Priset, förutom äran, är en statyett och ett inspirationsstipendium.

 

Årets Ölutvecklare kommer att utses den 7 april. I slutet av augusti, eller när restriktionerna tillåter, kommer tioårsjubileet för Årets Ölutvecklare att firas med pompa och ståt på Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

 

För mer information, kontakta:
Henric Byström, Kommunikationschef Carlsberg Sverige
Tel: 070-483 05 48, E-mail: [email protected]