Meny

De kan bli Årets Ölutvecklare 2022

Årets Ölutvecklare är utmärkelsen som hyllar insatser för den svenska ölkulturen. Priset instiftades av Carlsberg Sverige 2011. Nu har juryn enats om årets fyra nominerade kandidater: Pang Pang Brewery, Poppels Citybryggeri, Omnipollos kyrka och Sveriges Oberoende Bryggerier.

Syftet med Årets Ölutvecklare är att uppmärksamma och främja personer, företag eller organisationer som, på ett inspirerande och engagerande sätt, aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen.

– För drygt ett år sedan lyftes pandemirestriktionerna och Sveriges ölscen kunde återigen få blomstra. Det är något som verkligen märks bland årets nomineringar. Vi har till och med fått utöka antalet nominerade kandidater från tre till fyra. Samtidigt är det fortsatt tuffa tider och det ekonomiska läget slår hårt mot branschen, säger juryns ordförande Henric Byström på Carlsberg Sverige.

 

De nominerade till Årets Ölutvecklare 2022 är:

Pang Pang Brewery
Pang Pang har med sin Festaurang och kommunikation under året tilltalat en helt ny publik och gett hantverksölet en uppdaterad, festlig plattform.

Poppels Citybryggeri
På Poppels Citybryggeri får öl och mat stå i fokus i en central bryggerimiljö som förhöjer hela upplevelsen. Ambitiösa kockar, lyfter ölet, på ett imponerande vis, genom att baka och laga med både drav och vört.

Omnipollos kyrka
Att Omnipollo nu fått ett bryggeri att verka ifrån har piggat upp Stockholms ölscen rejält med roliga colabs, tap takeovers och evenemang. Dessutom har de breddat sortimentet och visat att man även behärskar traditionella ölstilar.

 Sveriges Oberoende Bryggerier
Sveriges Oberoende Bryggerier nomineras till Årets Ölutvecklare för organisationens arbete med att driva viktiga frågor för de mindre bryggerierna, inte minst gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt.

Juryn för Årets Ölutvecklare består av:

  • Josefine Törnqvist – initiativtagare till Ölgäris och Årets Ölutvecklare 2018
  • Pelle Tamleht – chefredaktör och vice vd Nöjesguiden
  • Sanna Lindberg – dryckesskribent Dagens Nyheter och redaktör White Guide
  • Jörgen Hasselqvist – ölexpert, delägare på OT och ölskribent
  • Mikael Göransson – ölskribent och -domare, digital kreatör och sommelier
  • Joel Linderoth – ölskribent och chefredaktör för Land
  • Henric Byström – kommunikationschef Carlsberg Sverige
  •  

De områden som juryn bedömer för att utse Årets Ölutvecklare är: nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalité. Priset, förutom äran, är en statyett och ett inspirationsstipendium.

 

Årets Ölutvecklare kommer att koras på Nöjesguidens ölmässa i Stockholm den 25 mars.