Meny

Eriksberg presenterar den alkoholfria ölsemlan – lagom till årets fettisdag

Till årets fettisdag, den 21 februari, presenterar Eriksberg den alkoholfria ölsemlan – en variant på det omåttligt populära bakverket där alkoholfri öl ingår i såväl fyllning som själva brödet.

Semlan, eller hetväggen, har anor som går tillbaka till 1500-talet men det var först på 1930-talet den moderna semlan kom till och blev populär. Idag äter vi omkring sex miljoner semlor bara på fettisdagen och semlan förekommer både i sin mer traditionsenliga form som andra, nyare, alternativ.

 - För oss känns det kul att kunna bidra med vår version, den alkoholfria semlan. Vi har valt att inkorporera vår alkoholfria öl i både fyllningen och degen för att tillföra en helt unik smak. Eriksberg passar till det nordiska kökets rena smaker, och semlan är inget undantag, säger Sussanné Sjöblom, Brand Manager Eriksberg.

I receptet ingår Eriksberg Original 0,0, en ekologisk klassisk ljus lager med avvägd beska samt inslag av ljust bröd, honung och aprikos som lanserades så sent som januari i år.

- Nu får alla som älskar semlor och vill testa något nytt i år chansen och har samtidigt möjlighet att upptäcka vår nya goda alkoholfria öl, säger Sussanné Sjöblom.

Receptet finns nu tillgängligt på Eriksbergs sociala medier, En god historia, i god tid till fettisdagen.

 

Recept på Eriksbergs Ölsemla

Ingredienser till 10-14 semlor

Semmelbulle

Fördeg

125 g (1,25 dl) Eriksberg Original 0,0%
125 g (1,25 dl) mjölk
25 g färsk jäst
250 g vetemjöl

 

Deg

Fördeg
250 g vetemjöl
4 g salt
6 g kardemumma
100 g smör
100 g socker
1 ägg till pensling

 

Fyllning med öl

 200 g mandel
2 dl Eriksberg Original 0,0%
1 dl muscovadosocker
1,5 dl florsocker

 

Till servering

Vispad grädde

 

Så här gör du

  1. Börja med bullarna genom att blanda fördeg till slät smet. Låt jäsa 1 timme, ska bubbla ordentligt.
  2. Mortla kardemumman, skiva smöret och blanda i degblandare cirka 10 minuter. Nu ska den jäsa igen.
  3. Dela degen i jämnstora bitar. Rundriv till fina bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper för jäsning. Låt bullarna jäsa tills de dubblat i storlek, låt det ta tid.
  4. En stund innan bullarna jäst färdigt sätter du ugnen på någonstans mellan 225 grader (200 grader varmluft).
  5. Pensla med vispat ägg och skjutsa in bullarna i ugnen. Sätt en klocka på 8 minuter. När bullarna ser färdiga ut ovanpå, ta då en titt på bullens undersida. Har de lite lagom färg tar du ut bullarna.
  6. För fyllningen, koka upp öl och reducera bort ca en tredjedel för att koncentrera maltigheten i ölet.
  7. Mixa mandlarna till ett pulver i en hushållsassistent.
  8. Mixa sedan mandelpulvret med sockret.
  9. Häll på öl och mixa till en kräm, här styr du konsistensen på mandelkrämen/massan till önskad konsistens och hur du vill ha den på din semla med mängden vätska som används. Du kan göra fyllningen dagen före servering om du vill och den håller några dagar i kylen.
  10. Till servering vispar du grädde, skär upp lock och fyller semlorna.

 

EN GOD HISTORIA

Sommaren 1864 rullade bryggmästaren Olof A. Andersson ut den första lasten Eriksberg, som då utgjordes av svagdricka. Så småningom övergick bryggandet till öl, innan bryggeriet såldes till Pripps i början av 1900-talet. Många flak senare rivs bryggeriet i slutet av 60-talet för att ge plats åt den nya spårvagnen att rulla fram. Mycket har hänt de senaste 150 åren, men ända sedan det första maltkornet såddes har smaken stått i fokus.

Idag är Eriksberg ett öl som passar perfekt till det moderna nordiska kökets rena smaker. Det kallar vi En God Historia.

Läs mer och hitta fler goda recept på: https://engodhistoria.se/

https://www.instagram.com/eriksberg_engodhistoria/

https://www.facebook.com/engodhistoria/

 

För mer information, kontakta:
Henric Byström, Kommunikationschef Carlsberg Sverige
Tel: 070-483 05 48 E-mail: [email protected]