Meny

Folkölsbutiken och Bottle Shop är Årets Ölutvecklare 2016

Folkölsbutiken och Bottle Shop i Stockholm har båda tilldelats priset ”Årets Ölutvecklare 2016” för deras arbete med att ge alkoholsvag öl en plats i rampljuset. Priset delades ut på Restauranggalan den 17 oktober. Under galan fick även Stockholm Beer & Whisky Festival ett hederspris för att ha satt öl-Sverige på världskartan.

Utmärkelsen Årets Ölutvecklare instiftades för sex år sedan av Carlsberg Sverige för att uppmärksamma och främja personer, företag eller organisationer som, på ett inspirerande och engagerande sätt, aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen.I år delades priset mellan Folkölsbutiken och Bottle Shop som båda har gjort betydande insatser för att visa att det finns massor av smakrik och spännande öl med lite eller ingen alkohol. Juryns motivering löd:

”Årets vinnare kan mycket väl komma att förändra den svenska synen på alkohol. Med stor kunskap och inspiration guidar Årets Ölutvecklare dig in i en värld där smak är viktigare än procent. Med ett utbud där det alkoholsvaga alternativet är det starkaste kortet har årets vinnare lyckats skapa en nytänkande mötesplats för vår svenska kulturdryck. För första gången någonsin kunde inte juryn enas om En vinnare då de båda har slagit ett träffsäkert slag för II:an.”

Juryn delade även, för första gången, ut ett hederspris som gick till Stockholm Beer & Whisky Festival som i år firade 25-årsjubileum. Motiveringen löd:

”För första gången delar Årets Ölutvecklare ut ett hederspris. Under de fem år som Årets Ölutvecklare har delats ut har nog alltid denna jubilar diskuterats. För att utvecklas och skapa nya ölupplevelser krävs tradition och kontinuitet. I år när vinnaren fyller 25 vill juryn särskilt uppmärksamma detta. Och samtidigt belysa att mässan har varit en utvecklande kraft för alla – inte minst småbryggarna.”

– Mycket har hänt på den svenska ölscenen sedan vi delade ut priset första gången år 2011. Årets pristagare är verkligen värdiga vinnare. Folkölsbutiken och Bottle Shop har tagit den alkoholsvaga trenden till en ny nivå och Stockholm Beer & Whisky festival har starkt bidragit till att utveckla svensk ölkultur under 25 års tid, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

I bedömningen för att kora Årets Ölutvecklare är det flera områden som juryn bedömer som viktiga. Dessa är nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalité. Priset, förutom äran, är en statyett och ett inspirationsstipendium.

Årets jury bestod av:

  • Jens Dolk – restauratör, dryckesexpert, skribent och författare
  • Joel Linderoth – journalist & redaktör på Expressen Mitt kök
  • Jörgen Hasselqvist – ölexpert, delägare på OT och ölskribent
  • Henric Byström – Kommunikationschef & ölentusiast på Carlsberg Sverige
  • Sanna Blomquist – dryckesskribent Dagens Nyheter och redaktör White Guide

Folkölsbutiken, Bottle Shop och Stockholm Beer & Whisky Festival vann priset i hård konkurrens. De övriga nominerade var: Marcus Hjalmarsson, Brewski, Helsingborg, Pelle Frost, All in brewing, Göteborg, SwedBeer.se, Göteborg och Stene Isacsson, Akkurat, Stockholm. 

Om Carlsberg Sverige

Carlsberg Sverige är Sveriges ledande bryggeri och erbjuder ett brett urval av drycker. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer öl, mineralvatten och läsk samt distribuerar ett brett vin- och spritsortiment. Carlsbergs framgångar är en kombination av starka lokala och internationella varumärken, bryggartradition och hög kompetens som sträcker sig 300 år tillbaka i tiden. Carlsberg, Pripps Blå, Falcon, Ramlösa och Pepsi är några av de varumärken som ingår i sortimentet. Carlsberg Sverige ingår i den internationella koncernen Carlsberg Group, med verksamhet i över 40 länder.

Kontakt

För mer information, kontakta:

Kommunikationschef Carlsberg Sverige

Henric Byström

Tel 070-4830548 Email [email protected]

Från vänster: Johan Palo, Folkölsbutiken, Martin Jämtlid, Bottle Shop, Marianne Wallberg, SBWF, Fredrik Glejpner, Bottle Shop