Meny

Fotografiska och Eriksberg tar fram hållbart smörrebröd

Fotografiska och Eriksberg tar nästa steg i det pågående samarbetet för ett minskat matsvinn och en ökad hållbarhet. I oktober gör ett smörrebröd med vegetarisk leverpastej och äppelkompott, serverat på ett bröd bakat på restprodukter från Eriksbergs ölbryggning, entré på Fotografiskas hållbara meny.

Fotografiska och Eriksberg arbetar tillsammans för att inspirera till en mer medveten värld, och samarbetet förenas i en gemensam filosofi om att stolt lyfta fram det genuina hantverket. Med Paul Svensson i spetsen presenterar Fotografiskas stjärnkockar, som hyllas för sin klimatsmarta matlagning och förmåga att ta till vara på matsvinn, ett nytt tillskott på cafémenyn: det hållbara smörrebrödet.

Basen i smörrebrödet är drav, en restprodukt från malten som används vid Eriksbergs ölbryggning. Den sigillmärkta malten som Eriksbergs öl bryggs på odlas i den bördiga jorden vid Tosterups Slott på Österlen och har noga valts ut tillsammans med bryggmästaren och bryggeriet för att skapa den bästa av lageröl. Från Tosterups Slott kommer även de handplockade äpplen på vilka en äppelkompott kommer att kokas. Den vegetariska leverpastejen är Fotografiskas egna hållbara variant på anklever-terrine – med kidneybönor som huvudingrediens.

Det vegetariska smörrebrödet kommer att serveras i Fotografiskas café från 17 oktober till 10 november.

I Fotografiskas restaurang spelar grönsakerna huvudrollen och stort fokus läggs på att minimera matsvinn, skapa nya smaksensationer och en ökad medvetenhet. Tack vare det brinnande engagemanget och den gastronomiska finessen blev Fotografiska 2017 utsett till världens bästa museirestaurang.

Tidigare i år lanserade Fotografiska tillsammans med Nya Carnegiebryggeriet Echo – ett öl som bryggs med bland annat överblivet surdegsbröd från restaurangen på Fotografiska.
För mer information, kontakta:
Peter Bodor, Interim Head of Communication +46 70 648 70 65, [email protected]