Meny

Ölintresset bubblar i Sverige - var fjärde svensk har blivit ölfrälst

Explosionen av hantverksverksbryggerier går hand i hand med svenskarnas ökande intresse för öl. Fyra av tio svenskar är numera intresserade öl och gillar att botanisera bland olika ölsorter. Ölintresset ökar mest bland yngre vuxna, både män och kvinnor, men den typiska ölnörden är fortfarande en man i åldern 30+. Detta är några av resultaten som framkommer i den årliga ”Dryckeskollen” – en Sifoundersökning som genomförs på uppdrag av Carlsberg Sverige.

Öltrenden visar inga tecken på avmattning. Under 90-talet fanns det drygt 20 bryggerier i Sverige, idag finns det över 200 stycken. Allt fler svenskar har blivit riktiga öl-connoisseurer och intresset för öl och ölkultur är på uppåtgående: 17 procent av svenskarna är mer intresserade av öl idag än för ett år sedan och i åldersgruppen 20 till 29 år är siffran mer än dubbelt så hög – hela 36 procent av männen och kvinnorna mellan 20 och 29 år säger att deras ölintresse har ökat under det senaste året.

– Vi märker tydligt att många är nyfikna på öl och vill lära sig mer om allt från bryggprocessen till olika ölsorter. Öl är så mycket mer än bara en stor stark och det händer många spännande saker på ölmarknaden just nu, inte minst inom området alkoholfri öl, vilket är mycket glädjande, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

 

Det ökande ölintresset märks även på vilka olika ölsorter som svenskarna har provat. Lager är fortfarande det mest populära ölet, men hela 57 procent av svenskarna har druckit porter eller stout.

Populäraste ölsorterna

  1. Lager (80 procent)
  2. Ale (72 procent)
  3. Veteöl (58 procent)
  4. Stout eller Porter (57 procent)
  5. Suröl (spontanjäst öl) (18 procent)

 

Även fast ölintresset har ökat mest bland kvinnor i åldersgruppen 20 till 29 år så är det en stor skillnad mellan kvinnor och män när det kommer till att tvingas välja mellan att aldrig mer dricka vin eller att aldrig mer dricka öl. 62 procent av kvinnorna skulle då välja bort ölen jämfört med bara 25 procent av männen. Men på frågan om vilket alkoholfritt alternativ man helst dricker på krogen så är männen och kvinnorna rörande överens om att de föredrar alkoholfri öl framför alkoholfritt vin. Det mest populära alkoholfria alternativet på krogen bland både män och kvinnor är dock mineralvatten.

 

Fakta om Dryckeskollen 2016

Dryckeskollen genomfördes av Sifo under mars 2016 på uppdrag av Carlsberg Sverige. Totalt ingick drygt
1 000 personer i åldern 20 till 79 år i undersökningen, spridda över hela Sverige.

Om Carlsberg Sverige
Carlsberg Sverige är Sveriges ledande bryggeri och erbjuder ett brett urval av drycker. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer öl, mineralvatten och läsk samt distribuerar ett brett vin- och spritsortiment. Carlsbergs framgångar är en kombination av starka lokala och internationella varumärken, bryggartradition och hög kompetens som sträcker sig 300 år tillbaka i tiden. Carlsberg, Pripps Blå, Falcon, Ramlösa och Pepsi är några av de varumärken som ingår i sortimentet. Carlsberg Sverige ingår i den internationella koncernen Carlsberg Group, med verksamhet i över 40 länder.

Kontakt

För mer information, kontakta:

Kommunikationschef Carlsberg Sverige

Henric Byström

Tel 070-4830548 Email [email protected]