Meny

PangPang Brewery är Årets Ölutvecklare 2022

PangPang Brewery har utsetts till Årets Ölutvecklare 2022. Det prestigefulla priset delades ut under Nöjesguidens ölmässa på Brygghuset i Stockholm. Juryns hederspris gick till Johan Holm – grundare av ölmagasinet c/o HOPS.

Årets Ölutvecklare är priset som sätter strålkastarljuset på den svenska ölscenen. Syftet är att uppmärksamma och främja personer, företag eller organisationer som, på ett inspirerande och engagerande sätt, aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen. Utmärkelsen instiftades av Carlsberg Sverige år 2011.

I tuff konkurrens med Poppels Citybryggeri och Omnipollos kyrka, var det Pang Pang, till höger i bild, som drog det längsta strået och kan titulera sig Årets Ölutvecklare 2022.

– Ett stort grattis till Pang Pang, en pionjär bland hantverksbryggerierna som ständigt fortsätter att utvecklas och bryta ny mark, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige och juryns ordförande.

Juryn motivering löd:
Tidigt på och kanske först i stan etablerade sig detta lilla bryggeri söder om tull. Under åren har lekfullhet och kreativitet inspirerat och väckt nyfikenhet hos en ny generation öldrickare. Med sin senaste satsning har det festliga tillslaget återigen fått stå i centrum när bryggeriets visuella uttryck fått ta sig an rumsliga former och därmed tilltalat en helt ny publik.

Nytt för i år var att juryn även delade ut ett hederspris som tillföll Johan Holm, till vänster i bild, grundare av ölmagasinet c/o HOPS. Motiveringen löd:
Under tio år har Johan Holm med bilder, texter och ett högkvalitativt formspråk bevakat den pågående ölrevolutionen. Med djupgående artiklar, där både text och bild fått ta plats, har han i totalt 30 nummer fångat en minst sagt unik tid i den svenska öl- och alkoholhistorien. Alltid med en särskild känsla för det visuella som överraskar och öppnar läsarens ögon för ölets magiska värld.

Juryn för Årets Ölutvecklare består av:
Josefine Törnqvist – initiativtagare till Ölgäris och Årets Ölutvecklare 2018
Pelle Tamleht – chefredaktör och vice vd Nöjesguiden
Sanna Lindberg – författare, dryckesskribent Dagens Nyheter och redaktör White Guide
Jörgen Hasselqvist – ölexpert, delägare på OT och ölskribent
Mikael Göransson – ölskribent och -domare, digital kreatör och sommelier
Joel Linderoth – ölskribent och chefredaktör för Land
Henric Byström – kommunikationschef Carlsberg Sverige

De områden som juryn bedömer för att utse Årets Ölutvecklare är: nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalité́. Priset, förutom äran, är en statyett och ett inspirationsstipendium.

Tidigare vinnare av Årets Ölutvecklare
2011: Pubologi
2012: Nynäshamns Ångbryggeri
2013: Henok Fentie, Omnipollo
2014: Brekeriet
2015: Spritmuseum
2016: Folkölsbutiken och Bottle Shop & hederspris till Marianne Wallberg/SBWF
2017: GBG Beer Week
2018: Josefine "Ölgäris" Törnqvist
2019: CanMan
2020: Stigbergets Bryggeri
2021: Great Swedish Beer Festival