Meny

Påskmusten slår rekord

Under de senaste åren har konsumtionen av påskmust ökat kraftigt och med påskhelgen runt hörnet så har svenskarna handlat påskmust som aldrig förr. Det går redan nu att slå fast att det blir ett nytt försäljningsrekord.

Påskmust är mer populärt än någonsin och den totala konsumtionen kommer i år att hamna på en bra bit över 10 miljoner liter. Favoriten stavas Apotekarnes Påskmust som står för cirka 80 procent av den totala påskmustförsäljningen.

– Påskmusten har en given plats på påskbordet, precis som äggen, sillen och påskgodiset. När vi nu räknar ner till påsk så finns det inte många droppar kvar på lagret i Falkenberg där vi brygger Apotekarnes Påskmust, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Många väljer sockerfri påskmust
Sockerfri påskmust har tagit en allt större andel av den totala påskmustkonsumtionen under de senaste åren – enbart försäljningen av Apotekarnes sockerfria variant har mer än tredubblats på fem år och i år kommer försäljningen för första gången att passera tre miljoner liter. Men Apotekarnes vanliga påskmust står fortfarande för den största volymen med närmare sex miljoner liter.

 

Fakta om must
Must lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl i början av 1900-talet och utvecklades sedan till julmust som snabbt blev en succé. Numera dricker svenskarna närmare 50 miljoner liter must varje år. Runt 80 procent av konsumtionen sker under julen, men det är försäljningen av påskmust som ökar mest.

Om Apotekarnes
Apotekarnes bryggeri grundades 1874 när Stockholms apotekare gick ihop i Apotekarnes Mineralvattens AB. Från början tillverkades enbart vattensorter men sedan 1908 produceras även läskedryck. 1964 införlivades Apotekarnes i Pripps och sedan 2001 ingår bryggeriet i Carlsberg Sverige.

Källa: Nielsen DVH, Volym, Påskmust

 

För mer information, kontakta:
Henric Byström, Kommunikationschef Carlsberg Sverige
Tel: 070-483 05 48
E-mail: [email protected]