Meny

Så firas St. Patrick’s Day i Sverige och över hela världen

Söndagen den 17 mars infaller Irlands berömda nationaldag, St. Patrick´s Day. Dagen firas inte enbart av irländare, utan hyllas av 70 miljoner människor på platser över hela världen. Även i Sverige har högtiden kommit att uppskattas. I Stockholm tågar årligen en St Patrick´s Day-parad genom staden och pubarna bjuder in till underhållning med dans, sång och musik. För att fira på irländskt vis är den ikoniska stouten Guinness ett givet inslag, som dagen till ära serveras i drygt 13 miljoner glas i över 150 länder.

Vad som en gång i tiden började som en religiös högtid till minne av det irländska skyddshelgonet Saint Patrick, är idag världens mest uppmärksammade nationaldag. Den klassiska symbolen för högtiden, treklövern, sägs Saint Patrick ha använt som en liknelse för att förklara treenigheten.

Idag har St. Patrick´s Day kommit att bli en global folkfest där människor förenas och firar utan dess like med fest, sång, mat och musik. I Irland pågår det storslagna firandet över hela landet, och i Dublin är festen veckolång med parad och gatufest. Den kortaste paraden sägs ha hållits i staden Dirpsey – då gick promenaden från en pub till en annan.

Dessutom uppmärksammas högtiden genom att hundratals byggnader och landmärken världen över färgas i grönt – den färg som är så starkt förknippad med högtiden. Exempel i år är Colloseum i Rom, Empire State Buildning i New York och varje år sedan 1961 har även Chicagofloden färgats grön.

Så firar du St. Patrick´s Day i Sverige

Du behöver inte resa till Irland för att delta i festligheterna. Om du vill fira traditionsenligt på hemmaplan ska du klä dig i grönt, öva in några irländska fraser och ta sikte på en irländsk pub. Runtom i hela landet kommer pubar bjuda på underhållning med dans och musik.

 

Ett stående inslag i firandet är givetvis paraden, som även arrangeras i Sverige. För 14 år sedan tågade den första St. Patrick´s Day-paraden genom Stockholm. Den arrangeras årligen av Svensk-Irändska föreningen och Irlands ambassad. I år avgår den musik- och dansfyllda promenaden från Kungsträdgården, kl.13 lördagen den 16 mars, och det färgglada tåget kommer efter sin runda att återvända till Kungsträdgården.

 

5 fakta om Guinness

  • Guinness började bryggas redan år 1759 av Arthus Guinness
  • Guinness första bryggeri, St. James’s Gate Brewery är fortfarande i bruk
  • Enligt bryggeriet själva serveras en Guinnes bäst när tappningen tar ungefär 119,53 sekunder, ölet har en temperatur på 6-7°C och en skumkrona på 18-20 mm.
  • Guinness är världens mest populära stout, och bryggs i 50 olika länder.
  • På St. Patrick’s Day dricks drygt 13 miljoner glas Guinness i över 150 länder.

 

 

För bilder och pressmaterial, kontakta:
Jacqueline Grünthal
Tel: 070-790 79 22
[email protected]

Kontakt

För mer information, kontakta:

Kommunikationschef Carlsberg Sverige

Henric Byström

Tel 070-4830548 Email [email protected]