Meny

Så gör du Rudolph Sandwich – Sveriges nya julmacka

Nu kommer en julig nyhet för alla smörgåsfantaster. I ett samarbete mellan Carlsberg Sverige och mackmästarna på restaurang Sandhäxan har klassikern Reuben Sandwich fått en ny twist och blivit till Rudolph Sandwich. Här kommer receptet ihop med tillhörande dryckesförslag från Carlsbergs egen ölsommelier.

Precis som julölen och julmusten är maten ett av julens måsten. Men vid sidan av traditionella julbord och adventsfikastunder saknades ett modernt, snabbt och enkelt alternativ att avnjuta till den första julölen. Så föddes idén till Rudolph Sandwich och samarbetet med restaurang Sandhäxan, som gjort mackan till en het trend på Stockholms matscen de senaste åren.

Nya Rudolph Sandwich har flera likheter med originalet Reuben med bland annat pastrami.

– Den här mackan är ingen jultallrik på bröd, utan vår egen take på en klassisk Reuben i en trevlig kombination med julinspirerade smaker. Vi har bland annat Häxans egen pastrami ihop med julig senap och inlagd rödkål, säger William Thorén på Sandhäxan.

Rudolph Sandwich kommer att finnas på Sandhäxans meny under en begränsad period, fram till jul. För den som vill prova att tillaga mackan på egen hand kan den med fördel avnjutas med någon av Carlsberg Sveriges juldrycker.

– Det våra juldrycker har gemensamt är maltens mörka, mustiga karaktär som både bidrar med sötma och bitterhet. Det blir en perfekt kombination med de salta, feta och syrliga smakerna i Rudolph Sandwich, säger Karin Berntsson, dryckesexpert på Carlsberg Sverige.

 

Gör din egen Rudolph Sandwich

Du behöver:

 • Formbröd (Häxan använder japanskt mjölkbröd som är extra fluffigt och saftigt).
 • Pastrami (Köp färdig i din kött/matbutik eller gör din egen).
 • Picklad rödkål
 • Julsenap
 • Dijonsenap
 • Majonnäs
 • Saltgurka

 

Gör så här:

 1. Tillaga bröd och kött
  Stek två brödskivor i en panna med smör så de får en gyllene färg. Stek sedan pastrami i pannan tills den är varm och härlig. Lyft åt sidan.

 2. Blanda majonnäs och dijonsenap
  Blanda majo och lite dijon i en skål. Smaka av med salt och peppar.

 3. Bygg mackan
  Bre på ett generöst lager julsenap på bottenskivan. Lägg på pastrami, picklad rödkål, skivad saltgurka och toppskivan med ett lager majonnäs.

 

Vego? Pastramin kan enkelt bytas ut mot ett växtbaserat alternativ. Sandhäxan serverar sin vegetariska Rudolph Sandwich med schnitzlar från LikeMeat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För mer information, kontakta:
Henric Byström, Kommunikationschef Carlsberg Sverige
Tel: 070-483 05 48
E-mail: [email protected]