Meny

St. Patrick’s Day firas storslaget runtom i landet

På den 17 mars infaller varje år Irlands nationaldag, St. Patrick´s Day. Dagen hyllas av 70 miljoner människor med firanden utspridda över hela världen. Även i Sverige är högtiden uppskattad, och allt fler vill fira dagen i sann irländsk anda.

I Stockholm arrangeras en årlig St. Patrick´s Day-parad och irländska pubar över hela landet bjuder på underhållning med sång, musik och dans. Ett givet inslag är också den ikoniska stouten Guinness, som bara under denna högtid serveras i drygt 13 miljoner pints i över 150 länder. 

Till minne av Irlands skyddshelgon Saint Patrick firas årligen Irlands nationaldag, St. Patrick’s Day, som är den mest uppmärksammande nationaldagen i världen. Treklövern, som är en klassisk symbol för högtiden, sägs Saint Patrick ha använt som en liknelse för att förklara treenigheten.

Det som började som en religiös högtid har nu utvecklats till en folkfest världen över, där St. Patrick’s Day firas med fest, sång, dans och mat.. I år har Dublin till och med lagt sin årliga parad redan lördagen innan St.Patrick’s Day – allt för att kunna maximera högtiden och förlänga firandet till en hel vecka, ”St. Patrick’s Week”.

För att hylla den gröna färgen som är förknippad med högtiden färgas också hundratals byggnader och landmärken runtom i världen gröna - exempel i år är lutande tornen i Pisa, Operahuset i Sydney, Niagarafallen, London Eye och kinesiska muren.

Så firar du på irländskt vis i Sverige
För att fira traditionsenligt ska du göra plats i kalendern på lördag den 17 mars, och klä dig i grönt – enligt seden får man nämligen nypa alla som inte bär färgen. Bege dig sedan till någon av landets alla irländska pubar. Om du gillar festlig stämning, dans och musik kommer du inte att bli besviken.

En viktig del av firandet är också att anordna en parad, vilket genomförs i stora och små städer över hela världen. Sedan 13 år tillbaka har Stockholm en egen årlig St. Patrick’s Day-parad som arrangeras av Svensk-Irländska föreningen och Irlands ambassad i Stockholm. Paraden avgår från Kungsträdgården lördagen den 17 mars kl.12 och avslutas på Kornhamnstorg i Gamla Stan, där fortsätter firandet med irländsk dans och musik.

Visste du detta om Guinness?

 • På St. Patrick’s Day dricks drygt 13 miljoner glas Guinness i över 150 länder.
 • Guinness bryggs i 50 olika länder och det första bryggeriet, St. James Gate i Dublin, är fortfarande i bruk.
 • Det förs en het diskussion världen över hur man bäst serverar en Guinness. Enligt bryggeriet själva är det vid 6-7°C och med 18-20 mm skumkrona som ger den bästa upplevelsen.
 • Guinness är över 250 år gammalt och började bryggas av Arthur Guinness redan 1759.

Quiz: testa dina kunskaper om St. Patrick’s Day!

 1. Varför firas St. Patrick’s Day just den 17 mars? (Svar: 17 mars är datumet då St. Patrick dog)
 2. St. Patrick blev helgonförklarad på Irland, men är faktiskt född i ett annat land. Vilket?
  (Svar:England)
 3. På Irland användes treklövern som en symbol för St. Patrick’s Day – men vad heter växten på engelska? (Svar: Shamrock)
 4. St. Patrick’s Day är förknippad med en viss typ av figur från irländsk folktro, vilken?
  (Svar: Leprechaun)
 5. I vilken stad färgas floden grön varje St. Patrick’s Day? (Svar: Chicago)
 6. Hur många pints Guinness dricks det på St. Patrick’s Day varje år? (Svar: ca 13 miljoner pints)

 

För bilder och pressmaterial, kontakta:
Jacqueline Grünthal
Tel: 070-790 79 22
[email protected]

För mer information, kontakta:
Henric Byström, Kommunikationschef Carlsberg Sverige
Tel: 070-483 05 48
[email protected]