Meny

Stort firande av St. Patrick’s Day runtom i landet

Fredagen den 17 mars firas St. Patrick’s Day, Irlands nationaldag, en dag som hyllas av 70 miljoner människor runt om i världen. I Sverige har denna högtid fått allt större uppmärksamhet de senaste åren och allt fler vill fira St. Patrick’s Day som en riktig irländare. Under helgen bjuder många av landets irländska pubar på underhållning i form av sång, musik och dans. I Stockholm arrangeras dessutom den årliga St. Patrick’s Day-paraden. Ett givet inslag i firandet är också den ikoniska stouten Guinness, som bara under denna högtid serveras i drygt 13 miljoner glas i över 150 länder.

St. Patrick’s Day är den mest uppmärksammade nationaldagen i världen och firas till minne av Irlands skyddshelgon Saint Patrick, som tog kristendomen till landet. Treklövern, som idag är en klassisk symbol för högtiden, sägs Saint Patrick ha använt som en liknelse för att förklara treenigheten.

Ett riktigt irländskt St. Patrick’s Day-firande kännetecknas av glädje och fest med sång, dans och en festlig parad. Likaså traditionen att klä sig grönt. Folkfesten sträcker sig över sex kontinenter och på många platser färgas kända byggnader och landmärken gröna. Exempel på byggnader i år är One World Trade Center i New York, Colosseum i Rom, Heron Tower i London och Kinesiska muren

En folkfest i toner av grönt Den som dagen till ära vill fira St. Patrick’s Day som en riktig irländare kan passa på att bege sig till någon av landets irländska pubar, där det kommer att bjudas på musik och dans.

En viktig del av firandet är också paraden, som genomförs i städer över hela världen. Sedan 12 år tillbaka har Stockholm sin egen årliga St. Patrick’s Day-parad som arrangeras av svensk-irländska föreningen och Irlands ambassad i Stockholm. Paraden avgår från Humlegården lördagen den 18 mars kl.13 och avslutas på Kornhamnstorg i Gamla Stan. Där fortsätter firandet med irländsk dans och musik. Glöm dock inte att klä dig i grönt – enligt seden får man nypa alla som inte bär färgen.

Kort om Guinness: På St. Patrick’s Day dricks i drygt 13 miljoner glas Guinness i över 150 länder.  Guinness bryggs i 50 olika länder och det första bryggeriet, St. James Gate i Dublin, är fortfarande i bruk.  Det förs en het diskussion världen över hur man bäst serverar en Guinness. Enligt bryggeriet själva är det vid 6-7°C och med 18-20 mm skumkrona som ger den bästa upplevelsen.  Guinness är över 250 år gammalt och började bryggas av Arthur Guinness redan 1759.

Testa dina kunskaper om Irland, Guinness och St. Patrick’s Day

1. Saint Patrick var inte irländare – Sant! Det irländska helgonet vad i själva verket inte irländare utan föddes i Wales.

2. Saint Patrick hette inte Patrick – Sant! Trots att det på den tiden fanns över 100 variationer, både kvinnliga och manliga, av namnet hette denna helgonförklarade man faktiskt någonting helt annat – nämligen Maewyn Succat.

3. Irländarna dricker mest Guinness i världen – Falskt! Nigeria är faktiskt landet där det dricks mest Guinness. Av den totala Guinness-konsumtionen i världen står Afrika för ca 40 %. Där är också 3 av de 5 Guinness-ägda bryggerierna stationerade.

4. Bandet U2 kommer ifrån Irland – Falskt! Endast Bono and Larry Mullen Jr. är irländare. David Howell Evans, mer känd som The Edge, och Adam Clayton är faktiskt födda i London respektive Oxfordshire i England.

5. Irländarna är det mest rödhåriga folket i världen – Falskt! Trots att rött skägg och rött hår har blivit en symbol för både Irland och St. Patrick’s Day är det endast 10 % av irländarna som faktiskt är rödhåriga. I Skottland har däremot har hela 13 % av befolkningen rött hår

6. Guinness innehåller vatten från River Liffey i Dublin – Falskt! Trots att bryggeriet St. James’s Gate ligger precis intill floden kommer vattnet som används för att producera Guinness faktiskt från Wicklow Mountains i de östra delarna av landet.

För bilder, kontakta: Johanna Lindberg Tel: 070-782 17 21 [email protected]
För högupplösta bilder: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/carlsberg_sverige_ab__

 

Fira St Patrick’s Day med en grön Guinnessburgare
Mat och dryck tillsammans med vänner och familj har en självklar plats i St. Patrick’s Day-firandet Här är ett tips på ett trevliga recept med irländska smaker.

Siris gröna Guinnessburgare
Här möter traditionella irländska smaker trenden att välja vegetariskt, och troget St. Patrick’s Daytemat har burgaren en härligt grön färg från spenat, zucchini, gurka och gräslök. Guinnessbräserad lök ger burgaren en fyllig smak. Bakom receptet står tv-kocken och matbloggaren Siri ”Olive Hummer” Barje.

Ingredienser, 4 st burgare 1 dl quinoa 1/2 grön zucchini 1 burk vita bönor 1 ägg ½ påse spenat ca 30 g 1 dl ströbröd eller mandelmjöl 4 tjocka skivor Cheddar 1 stor gul lök 2 msk smör 2 dl Guinness West Indies Porter 1 nypa socker 2 dl majonnäs, hemmagjord eller köpt ½ kruka färsk gräslök 1 vitlöksklyfta Några droppar citron ½ gurka 4 msk vitvinsvinäger Salt och peppar 4 valfria hamburgerbröd

Gör såhär: 

1. Hacka gräslöken och blanda den med majonnäsen. Pressa i vitlök och droppa i lite citronsaft. Skiva gurkan tunt och blanda med vinägern. Salta.

2. Koka quinoan efter anvisningar på paketet och låt det svalna. Riv zucchinin på den grova dela av ett rivjärn. 

3. Häll av bönorna och skölj dem. Mosa dem med en gaffel i en skål. Mixa ihop spenaten och ägget med en stavmixer. 

4. Blanda quinoa, bönorna, ägg och spenatmixen, ströbröd, salt och zucchini i en skål. Salta och peppra. Låt stå. 

5. Skiva löken, stek den sedan i smör i fem minuter. Höj därefter värmen och tillsätt Guinness. Låt Guinness koka in i löken, tillsätt socker samt salta och peppra. Låt koka i ungefär 10 minuter. 

6. Forma 4 stycken burgare av smeten, de ska vara ganska höga. Stek dem i olja på medelhög värme. Vänd på dem och lägg på osten. Stek tills de har fått fin färg samt att osten har smält lite. 

7. Bred på lite majonnäs på botten av brödet. Lägg på lite färsk spenat, burgaren, den Guinnesskokta löken, picklad gurka och lite mer gräslöksmajonnäs.

Om Carlsberg Sverige 

Carlsberg Sverige är Sveriges ledande bryggeri och erbjuder ett brett urval av drycker. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer öl, mineralvatten och läsk samt distribuerar ett brett vin- och spritsortiment. Carlsbergs framgångar är en kombination av starka lokala och internationella varumärken, bryggartradition och hög kompetens som sträcker sig 300 år tillbaka i tiden. Carlsberg, Pripps Blå, Falcon, Ramlösa och Pepsi är några av de varumärken som ingår i sortimentet. Carlsberg Sverige ingår i den internationella koncernen Carlsberg Group, med verksamhet i över 40 länder.

Kontakt

För mer information, kontakta:

Kommunikationschef Carlsberg Sverige

Henric Byström

Tel 070-4830548 Email [email protected]