Meny

Svenskarnas alkoholfria favoritöl fyller 15 år

År 2006 levde alkoholfri öl en undanskymd tillvaro och stod mest och samlade damm på butikshyllorna. Idag dricker vi 20 miljoner liter alkoholfri öl om året. Allting började med Carlsberg Alcohol Free som fortfarande är svenskarnas alkoholfria favoritöl. I samband med 15-årsjubileet gör Carlsberg en historisk satsning på alkoholfri öl och går bland annat ut i en landsomfattande reklamkampanj med skådespelaren Mads Mikkelsen i huvudrollen.

För 15 år sedan gjorde Carlsberg en storsatsning på alkoholfri öl och lanserade Carlsberg Alcohol Free. På den tiden fanns det många fördomar, framförallt att alkoholfri öl smakade blaskigt. Det skulle också komma att ta några år innan svenskarna på allvar fick upp ögonen för alkoholfri öl2011 var dock succén ett faktum då det för första gången såldes över en miljon liter Carlsberg Alcohol Free.  

Under de senaste åren har den alkoholfria ölförsäljningen exploderat – 2014 drack svenskarna fem miljoner liter alkoholfri öl, och förra året uppgick den totala försäljningen till 20 miljoner liter. I pandemitider har det också blivit allt mer populärt att köpa alkoholfri öl på nätet, år 2020 ökade nätförsäljningen med 351 procent jämfört med 2019.  

– När vi lanserade en alkoholfri variant av Carlsberg för femton år sedan var det få som trodde att alkoholfri öl skulle drickas av andra än de som var tvungna att ta bilen till middagsbjudningen eller krogen. Idag har vi 13 olika alkoholfria öl i vår portfölj, men storsäljaren är fortfarande Carlsberg Alcohol Free som har en marknadsandel på 27 procent, säger Peter Hammarstedt, vd för Carlsberg Sverige. 

Carlsberg Alcohol Free finns sedan ett år tillbaka även som fatöl (30 liter) och med Carlsbergs eget fatölssystem Draught Master, kommer nu allt från restauranger till padelhallar eller golfbanor att kunna servera kall Carlsberg Alcohol Free på fat. I maj lanseras även en mindre fatvariant (20 liter) med komplett bar, som passar perfekt på mindre ställen eller som komplement på uteserveringen.  

Firar med historisk satsning på alkoholfri öl  
Alkoholfri öl är idag mer populärt än någonsin och i samband med 15-års-jubileet har Carlsberg lagt in en högre växel och gör en storsatsning med Carlsberg Alcohol Free: 

 • Just nu rullar en landsomfattande reklamkampanj med skådespelaren Mads Mikkelsen i spetsen, det är en av Carlsbergs största reklamsatsningar någonsin.
   
 • Inför sommarens fotbollsmästerskap har Carlsberg Sverige, som är huvudsponsor till både dam- och herrlandslaget i fotboll, tagit fram en Limited Edition-flaska av Carlsberg Alcohol Free för alla som vill ta en alkoholfri öl under matcherna. 

 

Skåla in 15-årsjubileet med en Beerjito 

Carlsberg Sveriges egen ölsommelier, Karin Berntsson, har tagit fram jubileumsdrinken Beerjito 

T
ill denna drink behöver du: 

 • Mynta (efter tycke och smak)
 • 2,5 cl Fläderblomssaft  
 • 2 cl Limesaft (pressad)  
 • Is
 • Ca 1,5 dl Carlsberg Alcohol Free  

   

Gör så här:  

 1. Klappa myntan och lägg i glaset  
 2. Häll i lime- och flädersaft  
 3. Lägg i is  
 4. Fyll upp med Carlsberg Alcohol Free  
 5. Rör försiktigt 
 6. Njut av din Beerjito! 

 

För mer information, kontakta: 
Henric Byström, Kommunikationschef Carlsberg Sverige 
Tel: 070-483 05 48 
E-mail: [email protected]