Meny
pexels-photo-26178.jpg

Vår produktion i Ramlösa

I Ramlösa utanför Helsingborg tillverkas naturligt mineralvatten sedan 1707. Varje år fylls flaskor och burkar med Ramlösa - totalt cirka 90 miljoner liter mineralvatten.

Följ Ramlösa

1707 invigs Ramlösa Hälsobrunn

1707 invigs Ramlösa Hälsobrunn

Provinsialläkaren Johan Jakob Döbelius inviger Ramlösa hälsobrunn i Brunnsparken strax söder om Helsingborg. Invigningen sker den 17 juni 1707, på Karl XII:s 25-årsdag. Redan på 1600-talet sägs det att Karl XI:s armé stannade till vid brunnen och människor vallfärdade till brunnen för att botas av vattnet.

Källorna

Källorna

Det tar många år för vattnet att färdas genom jordskorpan och flera lager av sandsten, lera, kol och sand. Droppe för droppe letar det sig sakta ned till källorna. På sin väg renas det och mineraliseras på ett naturligt sätt som bara är möjligt just här. Det tar minst 70 år för vattnet att färdas ner till den djupaste källan. Vattnet pumpas upp från två olika källor, Jacobs källa på 30 meters djup och Döbelius källa på 90 meters djup. Båda källorna innehåller förstås naturligt mineralvatten, men med olika mineralsammansättning. Från källorna leds vattnet genom rostfria rörledningar till fabriken.

Vattenberedning

Vattenberedning

Vattnet filtreras i vattenverket innan det är det dags för eventuell kolsyresättning och/eller smaksättning i beredningen. Till det smaksatta vattnet tillsätts aromkoncentrat i två blandningssteg för att därefter kolsyresättas.

30

Jacobs källa ligger på 30 meters djup

70

Det tar minst 70 år för vattnet att färdas ner till den djupaste källan

90

Döbelius källa ligger på 90 meters djup