Meny

Carlsberg Sverige introducerar fastsittande korkar

Nu introducerar Carlsberg Sverige en ny design på PET-flaskornas plastkorkar som innebär att korkarna kommer att sitta fast vid flaskan efter öppning. Justeringen görs inom ramen för EU:s Engångsplastdirektiv som träder i kraft under 2024. Alla korkar på samtliga PET-flaskor kommer att få den nya designen.

Först ut med den nya fastsittande korken är utvalda smaker och format på Pepsi, Ramlösa och Apotekarnes Julmust som rullar ut med den nya korkdesignen under en testperiod från september till december. Med start i början av 2024 kommer vi att konvertera hela dryckesportföljen till den nya designen. Efter den 3 juli 2024 får endast PET-flaskor med fastsittande korkar säljas på den svenska marknaden, liksom på övriga marknader inom EU. 

- Med den nya fastsittande korken hoppas vi att alla korkar kommer sitta kvar när PET-flaskan pantas. På så sätt kan den nya korkdesignen bidra till mindre nedskräpning i naturen och ökad återvinning. Varje PET-flaska och kork som samlas in bidrar till att förpackningens klimatavtryck minskar och att vi kan uppnå en ännu högre grad av cirkularitet av materialet, dvs att en insamlad PET-flaska blir en ny PET-flaska, säger Anna Anderberg, hållbarhetschef, Carlsberg Sverige.

Så fungerar den fastsittande korken
Den nya designen gör att korken sitter fast vid flaskan även efter öppning. Den ska alltså inte tas bort utan den ska hänga kvar under tiden du dricker ur flaskan och sen skruvas på igen när flaskan pantas. Fastsittande korkar underlättar att samla in och att återvinna hela flaskan när den druckits ur. Carlsberg Sveriges PET-flaskor, liksom korkarna är 100 procent materialåtervinningsbara sedan flera år tillbaka.

Svenskarna är bra på att panta
Svenskarna är mycket bra på att panta sina PET-flaskor. 2022 samlade Returpack in och återvann 86,7 % av alla PET-flaskor som såldes på den svenska marknaden.* Korken satt kvar på ca 9 av 10 PET-flaskor, så några korkar hamnar idag utanför retursystemet.

- Carlsberg Sverige har en hög andel återvunnet material i våra PET-flaskor. Vi är stolta över den höga insamlingsgraden som vi har på både PET och burk i Sverige och vill vara med att bidra så att den ökar ytterligare. Den nya korkdesignen kommer hjälpa oss att få en ännu mer hållbar förpackningsportfölj, avslutar Anna Anderberg.  

 

*Returpack ansvarar för det svenska retursystemet för insamling och återvinning av PET och aluminiumburk. 2022 pantade svenskarna över 2,6 miljarder burkar och flaskor. Det ger en återvinningsgrad på 87,4 % (burkar: 87,8 % och PET-flaskor: 86,7 %. Fakta från Returpack.)

 

För mer information, kontakta:
Anna Anderberg, interim kommunikationschef Carlsberg Sverige
Tel: 072-168 35 87
E-mail: [email protected]