Meny
204

Vår historia

Carlsberg Sverige har på ett sätt en relativt kort historia; då företaget bildades 2001. Stommen bestående av Pripps, Bryggeriet Falken och Ramlösa Hälsobrunn, har däremot en betydligt längre historia...

Pripps 4

1670

Per Hentzig startar bryggeri i Stockholm, det äldsta kända benet i Carlsberg Sveriges bakgrund.

1707

Provinsialläkaren Johan Jakob Döbelius inviger Ramlösa hälsobrunn i Brunnsparken strax söder om Helsingborg. Invigningen sker den 17 juni 1707, på Karl XII:s 25-årsdag.

1828

Företaget Pripps bildas av den i Tyskland bryggeriutbildade Johan Albrecht Pripp i Göteborg.

2Spandbyen1910

1847

Carlsberg grundas av Jacob Christian Jacobsen utanför Köpenhamn i Danmark

Läs mer
Bild 389

1896

Bryggeriet AB Falken bildas av bryggerimästare John Laurentius Skantze.

1996

Den internationella bryggerikoncernen Carlsberg Breweries köper Falcon.

Falkenberg

2001

Den 15 februari 2001 kläddes så alla Falcon och Pripps verksamhetsställen i grönt. "Green Day" innebar att Carlsberg Sverige hade skapats. Carlsberg Sverige lanserar, som första bryggeri i Sverige, öl i multipack med plastsvep.

2004

Efter ett beslut att lägga ner Pommac visar det sig vilket starkt folkligt stöd Pommac har hos konsumenterna. Över 50 000 skriver under ett namnupprop och nedläggningsbeslutet tas tillbaka.

2007

Ramlösa Hälsobrunn fyller 300 år. Till jubileet har en helt ny design på flaskan tagits fram och även nya smaker. Ramlösa och Vichy Nouveau slås ihop. Ramlösa blir därmed Sveriges största vattenvarumärke.

År 2000 ville Carlsberg Breweries in på den expansiva ryska marknaden och började kasta lystna blickar på norska Orklas bryggeriverksamhet, som bland annat innehöll ett hälftenägande i guldklimpen BBH/Baltic Beverages Holding. Ömsesidigt intresse uppstod och sommaren 2000 annonserades att Carlsberg och Orkla beslutat att fusionera sina bryggeriverksamheter till det nybildade företaget Carlsberg Breweries A/S, ägt till hälften vardera av de i respektive land börsnoterade Carlsberg A/S och Orkla ASA.

 I Sverige ägde Carlsberg redan Falcon och Orkla ägde Pripps, det var två välmående och anrika bryggeriföretag på svenska marknaden, med stabila marknadspositioner, positiva resultat, många starka varumärken och massor av engagerade medarbetare.

 

Vad skulle den nya bryggerikoncernen göra med dem på den svenska marknaden? Beslutet blev att fusionera de forna konkurrenterna till ETT nytt företag - Carlsberg Sverige AB. Efter en lång process med Konkurrensverket tvingades företagen att sälja en lång rad starka varumärken, däribland klassiska TT, för att sammanslagningen skulle godkännas.

 Den 15 februari 2001 kläddes så alla Falcon och Pripps verksamhetsställen i grönt. "Green Day" innebar att Carlsberg Sverige hade skapats, ett nytt företag som av konkurrensskäl skalats ner jämfört med summan av de två tidigare bolagen, men fyllt av entusiasm för att bygga något nytt.

2010

Nya tjänstebilar. Carlsberg Sverige satsar på det senaste inom gasbilar vid valet av nya tjänstebilar, Volkswagen Passat Ecofuel och minskar därmed företagets miljöpåverkan med 150 000 liter bränsle per år.

2013

Ramlösa Vattenfond lanserades 2011 och hade 2013 samlat in 150 miljoner rent vatten till Röda Korsets vattenprojekt i Afrika. Försäljning av alkoholfritt öl fortsätter att öka i Sverige och under året körde vi igång vår och egen produktion i Falkenberg med den nyinvesterade anläggningen.

2016

I mars 2016 lanserades vår 7-års strategi Sail'22. Lagom till Carlsberg Stiftelsens och Carlsbergs Forskningslaboratoriums 140-årsjubileum hade ledande forskare lyckats återskapa historisk öl från 1883 – the father of Lager.