Meny

Carlsberg Sveriges juldrycker 2023: Anrika julöl och mustig nyhet

På onsdag den 1 november är det premiär för årets juldrycker på Systembolaget. Carlsberg Sveriges julsortiment består av klassiker som samsas med alkoholfria favoriter och en mustig nyhet.

På bondgårdarna bryggdes förr ett enklare öl som användes som vardagsdryck året om, men till julen ansträngde man sig lite extra för att få fram ett fylligare öl som var mörkt med viss sötma. Ölet passade utmärkt till den feta och salta julmaten och hade dessutom längre hållbarhet.

Under 1800-talet började bryggerierna producera julöl. Ett av de första var Aktiebryggeribolaget Falken och än idag håller Falcon den stolta julölstraditionen vid liv, inte minst med Falcon Julbrygd som produceras efter ett anrikt recept från 1898. Nu finns Falcon Julbrygd i 33 centiliters burk också, det gäller även Eriksberg Julöl som tidigare bara har funnits på 50 centiliters glasflaska.

Alkoholfri julöl från Eriksberg
En annan nyhet i julsortimentet för i år är en alkoholfri julöl från Eriksberg, ”Eriksberg Julöl 0,5 %”. Det är en mörk och smakrik öl med inslag av sirapslimpa, knäck och torkad frukt som passar perfekt både till den traditionsenliga julmaten och nyare julsmaker.

Mustig nyhet med smak av apelsin
Julmusten introducerades som ett alkoholfritt alternativ till öl i början av 1900-talet och har sedan dess varit en lika självklar del på julbordet som skinkan och sillen. Under december konsumerar svenskarna varje år över 40 miljoner liter julmust. Favoriten stavas Apotekarnes Julmust som står för närmare 75 procent av den totala försäljningen. I år kommer Apotekarnes med en läskande julklapp till alla mustälskare – en julmust med smak av apelsin som redan nu finns ute på butikshyllorna.

– I år har det varit full fart i tomteverkstaden och det känns jättekul att presentera en spännande mustnyhet. Apotekarnes Julmust Apelsin är sockerfri och har en tydlig apelsinsmak. Den passar perfekt till julens alla firanden och avnjuts bäst väl kyld, säger Fanny Nihlvin, varumärkesansvarig för Apotekarnes.

Om Apotekarnes
Apotekarnes bryggeri grundades 1874 när Stockholms apotekare gick ihop i Apotekarnes Mineralvattens AB. Från början tillverkades enbart vattensorter men sedan 1908 produceras även läskedryck. 1964 införlivades Apotekarnes i Pripps och sedan 2001 ingår bryggeriet i Carlsberg Sverige.

 Läs mer om Carlsberg Sveriges julprodukter

För mer information, kontakta:
Casper Danielsson, Corporate Affairs Director, Carlsberg Sverige
[email protected] , 070-305 47 33