Meny

Carlsberg Sveriges stora sockersänkning – minskar med 43 procent i läskportföljen

Det sockras allt mindre i Carlsberg Sveriges läsk. Sedan 2019 har sockerhalten i läskportföljen minskat med 43 procent och i dag är tre av fyra liter av Carlsberg Sveriges läsk fri från tillsatt socker, visar nya siffror.

Den stora minskningen är ett resultat av Carlsberg Sveriges fokuserade arbete på lägre sockernivåer och har skett genom en kombination av insatser. Sedan 2019 har flera nya sockerfria drycker lanserats, som publikfavoriten Zingo sockerfri. Därtill har segmentet vuxit starkt. Exempelvis såldes knappt 32 miljoner liter Apotekarnes Julmust under 2023, där nära hälften var sockerfri. Samtidigt har också sockerhalten i befintliga produkter sänkts.

Peter Hammarstedt, vd på Carlsberg Sverige, kommenterar:

– Vi på Carlsberg arbetar målmedvetet för att erbjuda goda sockerfria alternativ och är glada över att ha minskat sockerhalten i vår läskportfölj med 43 procent. Vi fortsätter satsningen på lägre sockernivåer för att främja både en hållbar konsumtion och förändring inom dryckesbranschen, säger han.

Nya Zingo Zero snart i hyllorna
Tre av fyra liter (75 procent) av all läsk som Carlsberg Sverige säljer idag är fri från tillsatt socker – och nya, mindre sockrade satsningar väntar runt hörnet. Under 2024 kommer varumärket Zingo sätta fokus på sockerfritt i både förpackningsdesign och mediasatsningar. Från och med våren kommer varumärkets nya design att hittas på hyllorna, med lanseringen av Zingo Zero som en av nyheterna.

– Zingos nya design är stilren och modern, men vi har samtidigt valt att behålla delar av den härliga retrokänslan som varumärket står för. Med Zingo Zero vill vi fortsätta utveckla Zingo som ett klassiskt svenskt varumärke med fokus på det sockerfria sortimentet, säger Fanny Nihlvin, varumärkesansvarig Zingo.

Siffror från Delfi, Svensk Dryckesstatistik (Carlsberg Sveriges läskförsäljning 2019 vs 2023).

För mer information, vänligen kontakta:

Casper Danielsson, Corporate Affairs Director, Carlsberg Sverige
[email protected] , 070-305 47 33