Meny

Fotbollsfans avslöjar sina matchritualer i ny undersökning från Carlsberg

Carlsberg är sedan 2017 huvudsponsor för Sveriges landslag, för vilka uppladdningen inför årets stora fotbollsfest i full gång. Uppladdningen sker dock inte enbart bland landslagsspelarna. Enligt en ny undersökning bland 2 000 fotbollsfans i Sverige ägnar sig nära sex av tio åt olika ritualer för att öka chanserna till vinst.

Nära en fjärdedel av fansen (24%) anser att de inte blir lika laddade inför match om de inte kan utföra sin matchritual och var tionde person (11%) skulle till och med beskylla sig själva vid ett dåligt resultat.

Vad man utför för typ av ritual varierar. Drygt en fjärdedel (27%) bär ett speciellt plagg, medan nära en av sex spelar en speciell låt (15%) eller sjunger en viss sång (14%). Drygt en fjärdedel av fotbollsfansen i undersökningen äter en speciell måltid (22%), och var tjugonde person (5%) ber en bön eller gör en speciell dans.

Ritualer tillhör inte bara supporterkulturen, även fotbollsspelare världen över är kända för sina lyckobringande rutiner före match.

- Att ägna sig åt den här typen av beteende kan verka tokigt men i själva verket är det något helt naturligt. Rent psykologiskt handlar det ofta om att försöka kontrollera en rädsla som uppstår när man känner osäkerhet och just i sportsammanhang kan ju vad som helst hända, säger Elin Borg, idrottspsykolog.

Märkliga rutiner är vanligare än vad folk tror. Jag har stött på det mesta under min karriär. Vissa kan tillexempel bara spela med ett särskilt par strumpor, medan andra alltid måste ta på höger sko innan den vänstra, säger svenska landslagsspelaren Lina Hurtig.

På frågan om man har överfört sin matchritual till någon annan, svarar nära en fjärdedel (24%) att de uppmuntrat sina vänner att utföra samma ritual. Nära en sjättedel (15%) har överfört beteendet till sin partner och drygt en av åtta (13%) till sina barn. Undersökningen visar även att 4 procent har överfört sin ritual till sitt husdjur.

Undersökningens resultat i korthet:

  • Nära sex av tio (58%) av fansen i undersökningen uppgav att de utför en ritual inför en fotbollsmatch.
  • Matchritualerna varierar. Drygt en fjärdedel bär ett specifikt plagg (27%). Drygt en fjärdedel av fotbollsfansen i undersökningen äter en speciell måltid (22%), en av sex (16%) träffar några specifika människor, nära en av sex spelar en speciell låt (15%) eller sjunger en viss sång (14%), var tjugonde person (5%) ber en bön eller gör en speciell dans.
  • Fyra av tio (40%) säger att de utför sin matchritual av vana, medan en av fem (20%) gör det för att hjälpa sitt lag att prestera eller inte riskera otur. 
  • Nära en fjärdedel (24%) anser att de inte blir lika laddade inför match om de inte kan utföra sin matchritual, nära en sjättedel (15%) säger att de till och med blir oroliga eller mår dåligt. Var tionde person (11%) skulle beskylla sig själva vid ett dåligt resultat.
  • På frågan om man överfört sin matchritual på någon annan svarar nära en fjärdedel (24%) att de uppmuntrat sina vänner att göra samma ritual, nära en sjättedel (15%) har överfört ritualen på sin partner och drygt en av åtta (13%) på sina barn. 4 procent har även överfört sin ritual på sitt husdjur. 
  • De flesta döljer inte sin ritual men 6 procent av fotbollsfansen i undersökningen håller den hemlig för andra.

Om undersökningen:

 

För mer information, kontakta:
Henric Byström, Kommunikationschef Carlsberg Sverige
Tel: 070-483 05 48
E-mail: [email protected]