Meny

Premiär för årets julmust – kan slå nytt rekord

Årets julmustpremiär är äntligen här. Redan idag, den 3 oktober, kan alla julmustälskare släcka törsten med årets första julmustbrygd från Apotekarnes som är Sveriges mest populära julmust.

– Det känns alltid högtidligt när det är julmustpremiär. Vi på Carlsberg Sverige är stolta över Apotekarnes Julmust som har blivit ett måste på de flesta julbord, men den går självklart även att njuta under höstmånaderna, säger Henric Byström.

Julmustens historia sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet då must lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl. Så småningom utvecklades musten till julmust som snabbt blev en favorit bland svenskarna. Den absolut största delen av konsumtionen sker just under julen, cirka 65 procent, men det finns också de som gärna tjuvstartar och börjar dricka julmust redan i oktober

– Den totala försäljningen i oktober brukar ligga på cirka två miljoner liter och ökar till drygt sju miljoner liter under november för att sedan gå upp rejält under julen, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Kan bli försäljningsrekord
Förra året drack svenskarna över 28,4 miljoner liter av Apotekarnes Julmust och i år beräknas den siffran stiga med cirka en miljon liter. Det är den sockerfria varianten av Apotekarnes som står för den största ökningen.

– De senaste åren har konsumtionen av lightmust ökat kraftigt – försäljningen har dubblerats jämfört med för fem år sedan och Apotekarnes sockerfria julmust står numera för 50 procent av den totala konsumtionen av Apotekarnes Julmust, säger Henric Byström.

Fakta om Apotekarnes
Apotekarnes bryggeri grundades 1874 när Stockholms apotekare gick ihop i Apotekarnes Mineralvattens AB. Från början tillverkades enbart vattensorter men sedan 1908 produceras även läskedryck. 1964 införlivades Apotekarnes i Pripps och sedan 2001 ingår bryggeriet i Carlsberg Sverige.

 

 

För mer information, kontakta:
Henric Byström, Kommunikationschef Carlsberg Sverige,
[email protected], 070-483 05 48