Meny

Så länge kan vi (inte) vara utan mobiltelefonen och kändisen vi helst är avkopplade med

Nästan var femte svensk kan inte tänka sig att lägga undan mobiltelefonen under en helg, det visar en ny Sifo-undersökning om svenskarnas mobilvanor från Eriksberg. I undersökningen framkommer också att närmare hälften av svenskarna aldrig har varit utan mobiltelefon mer än max tio timmar i sträck under de senaste fem åren.

Mobiltelefonen har blivit en ständig följeslagare för de flesta av oss och många har inte varit utan mobilen under någon längre stund de senaste åren. I en Sifo-undersökning, genomförd på uppdrag av ölvarumärket Eriksberg, svarade 66 procent att den längsta tiden de har varit mobilfria de senaste fem åren är mellan tre och 24 timmar. Elva procent hade avstått mobiltelefon i två till tre dagar, tre procent i fyra till sex dagar och endast två procent under en hel vecka. Undersökningen är en del av Eriksbergs initiativ för att inspirera människor att hitta avkopplade stunder i tillvaron, dela goda historier med varandra och bli mer ”härvarande”.

– Om vi lägger ifrån oss mobilen blir vi definitivt mer närvarande. Exempelvis ökar graden av fokus på andra människor som då får vår odelade uppmärksamhet. Det finns också studier som visar att människor uppskattar ett möte mer då de lagt undan mobilen. För även om mobilen ligger i fickan påverkar den oss mer eller mindre undermedvetet. Med andra ord behöver vi definitivt ge mobilen en vilopaus emellanåt för att vara mer närvarande, säger Gabriella Svanberg, legitimerad psykolog och specialist i neuropsykologi, i en kommentar till undersökningen.

Norrlänningarna bryr sig minst om mobiltelefonen
De som har allra lättast att strunta i mobilen är norrlänningarna – hela 83 procent (jämfört med 71 procent för resten av landet) av respondenterna i norra Sverige uppgav att de inte hade några problem med att avstå mobiltelefon under en helg och bara sju procent (jämfört med 19 procent för övriga Sverige) svarade att de inte kunde tänka sig att göra detta.

Mest mobilberoende är stockholmarna, göteborgarna och malmöiterna
Storstadsborna är föga förvånande de som håller sina mobiltelefoner allra kärast – 25 procent av stockholmarna, göteborgarna och malmöiterna kan inte tänka sig att lägga ifrån sig mobilen under en helg jämfört med 15 procent för övriga landet. Dessutom har var fjärde stockholmarna aldrig varit utan mobiltelefonen i mer än tre till fem timmar under de senaste fem åren. Motsvarande siffra för resten av Sverige är 16 procent.

Kändisen vi helst spenderar en avkopplad timme med
I undersökningen framkommer även vilken kändis vi helst skulle vilja spendera en avkopplad timme tillsammans med, det vill säga en timme då mobiltelefonen är undanlagd.

I topp hamnar hela Sveriges mysfarbror Leif GW Persson, tätt följd av statsminister Magdalena Andersson. Programledaren David Sundin tar hem en hedrande tredjeplats, men bland 20 till 29-åringar ligger han etta.

  1. Leif GW Persson
  2. Magdalena Andersson
  3. David Sundin
  4. Nils van der Poel
  5. Anders Bagge
  6. Zara Larsson
  7. Edward Blom
  8. Pernilla Wahlgren
  9. Armand Duplantis

Fakta undersökningen
Sifo-undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Eriksberg som är ett ölvarumärke som bryggs av Carlsberg Sverige. Undersökningen bygger på ca 1 100 intervjuer med allmänheten 20–79 år och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifo-panelen mellan 21–24 april 2022.