Meny

Den alkoholfria öltrenden slår nya rekord – här ökade det mest under sommaren

Mer alkoholfri öl än någonsin. Det är svenskarnas kvitto efter sommarmånaderna, där det alkoholfria ölsegmentet fortsatte växa och Carlsberg bidrog med en rekordförsäljning, visar nya siffror.

Under den vädermässigt varierande sommaren, där de norra delarna av landet hade det som varmast, dracks mängder av alkoholfri öl. Den totala marknaden inom segmentet växte med sex procent och Carlsberg Sverige är fortsatt marknadsledande – med en rekordförsäljning på över 3,3 miljoner liter mellan juni och augusti.

Den största försäljningsveckan var inte helt oväntat midsommarveckan. Enbart då dracks 678 000 liter alkoholfri öl runt om i Sverige. Dessutom sticker Norrland särskilt ut, då försäljningsvolymen av alkoholfri öl steg med hela 55 procent jämfört med samma vecka året innan under en enskild vecka.

- Det är glädjande att se att den svenska trenden med alkoholfri öl fortsätter att växa. Vår passion är att erbjuda våra kunder dryck för alla olika tillfällen – oavsett om den innehåller alkohol eller inte, säger Peter Hammarstedt, vd på Carlsberg Sverige.

Carlsberg Alcohol Free störst inom alkoholfri öl Carlsberg Sverige är marknadsledande med en marknadsandel på 54 procent. I portföljen är storsäljaren Carlsberg Alcohol Free Sveriges mest sålda alkoholfria öl, och står för 27 procent av den totala alkoholfria ölmarknaden. Jämfört med föregående sommar är det Falcons alkoholfria alternativ bland Carlsberg Sveriges portfölj som ökar mest: försäljningen är upp med 21 procent.

- Den starka utvecklingen i vårt alkoholfria sortiment ser vi som ett tydligt kvitto på en lojal och medveten kundbas som uppskattar kvalitet och hållbara val. Tillsammans fortsätter vi att driva en positiv förändring i dryckeskulturen, där njutning och ansvarsfull konsumtion går hand i hand, avslutar Peter Hammarstedt.

Så produceras Carlsberg Sveriges alkoholfria öl

För att ett öl ska klassas som alkoholfritt i Sverige får det innehålla max 0,5 procent alkohol. Det vanligaste sättet att producera alkoholfri öl är att man brygger ölet precis som vanligt för att sedan ta bort alkoholen med hjälp av vakuumdestillering. Man kan också brygga ölet alkoholfritt från början, med hjälp av stopp-fermentering. Det innebär att man kyler ner vörten när den jäst till 0,5 procent och tar bort jästen, vilket avstannar processen.