Meny

Smakrika julbrygder och mustiga nyheter

Årets julsortiment från Carlsberg Sverige bjuder på flera nyheter, men också många smakfulla klassiker som är ett måste på de flesta svenska julbord. Bland nykomlingarna finns Apotekarnes Bryggarmust som är en blandning av alkoholfri julöl och julmust och Falcon Vinterbrygd, en alkoholfri lager med toner av choklad, kaffe och torkade frukter.

Att dricka öl under julen är den äldsta av alla jultraditioner. På bondgårdarna bryggdes förr ett enklare öl som användes som vardagsdryck året om, men till julen ansträngde man sig lite extra för att få fram ett fylligare öl som var mörkt med viss sötma och hade en högre alkoholstyrka. Ölet passade utmärkt till den feta och salta julmaten och hade dessutom längre hållbarhet.

Under 1800-talet började bryggerierna producera julöl. Ett av de första var Aktiebryggeribolaget Falken och än idag håller Falcon den stolta julölstraditionen vid liv, inte minst med Falcon Julbrygd som produceras efter ett anrikt recept från 1898.

Ett annat måste på de svenska julborden är julmusten som lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl i början av 1900-talet av Harry Roberts, son till läskedrycksfabrikören Robert Roberts. Sedan dessa har julmust blivit en lika självklar del på julbordet som julskinkan och sillen och under december konsumerar svenskarna varje år över 40 miljoner liter julmust. Favoriten är Apotekarnes Julmust som står för närmare 50 procent av den totala försäljningen.

I år har Apotekarnes klassiska must fått sällskap av två spännande nyheter; Bryggarmust som är en blandning av alkoholfri julöl och julmust och Vintermust som ersätter den tidigare Årsmusten. Vintermust har en mörkare karaktär med toner av kaffe och mörk choklad och innehåller 20 procent mindre socker än den klassiska julmusten. En annan alkoholfri nykomling är Falcon Vinterbrygd, ett fylligt öl med balanserad beska, mjuk sötma och toner av rostad malt som passar utmärkt till julens smaker.  

Från Nya Carnegiebryggeriet återkommer förra årets succé, Glimma, en fyllig Brown Ale som har fått en uppdaterad smak med tydliga mörka toner av kaffe och choklad.

– Det känns festligt att presentera julsortimentet. Julöl och julmust är en självklar del av det svenska julfirandet och vi på Carlsberg Sverige är stolta över vår långa tradition av att brygga dessa högtidsdrycker, säger Peter Bodor tf. Kommunikationschef på Carlsberg Sverige

Carlsberg Sveriges julöl finns till försäljning på Systembolaget från 1 november. För produktbeskrivngar, tryck här.

 

För mer information, vänligen kontakta:
Peter Bodor, tf. Kommunikationschef, +46 70 648 70 65, [email protected]

 

För produktprover och bilder, kontakta:

Moa Mercil, +46 70 308 03 33, [email protected],