Meny

Så firas St. Patrick’s Day i Sverige

Den 17 mars firas St. Patrick’s Day, Irlands nationaldag, av över 70 miljoner människor runt om i världen. I Sverige växer den gröna folkfesten för varje år, och den som vill fira St. Patrick’s Day kan besöka någon av landets irländska pubar under helgen där det bjuds på musik och dans. I Stockholm arrangeras dessutom den årliga St. Patrick’s Day-paraden. Guinness – den ikoniska stouten – har sedan länge en självklar plats i firandet och under St. Patrick’s Day serveras över 13 miljoner glas runt om i världen.

St. Patrick’s Day firas till minne av Irlands apostel och skyddshelgon Saint Patrick som kristnade Irland. Treklövern – som har blivit en klassisk symbol för St. Patrick’s Day – symboliserar treenigheten.

Sång, dans och en festlig parad är grunden i ett riktigt irländskt St. Patrick’s Day-firande. Likaså att klä sig grönt – annars säger seden att vem som helst får nypa en. Firandet sträcker sig över sex kontinenter och på många platser färgas ikoniska byggnader och landmärken gröna, exempelvis Globen i Stockholm, Colosseum i Rom och Chicago River i Chicago.

I år infaller St. Patrick’s Day torsdagen den 17 mars, men eftersom dagen ännu inte är en helgdag i Sverige kommer festligheterna även att äga rum under helgen den 18-20 mars.

Grön folkfest

Den som vill fira dagen som en riktig irländare kan dagen till ära passa på att bege sig till någon av landets lokala irländska pubar, där det kommer att bjudas på irländsk musik och dans.

Precis som många andra stora städer i världen har Stockholm sin egen årliga St. Patrick’s Day-parad som arrangeras av Svensk-Irländska föreningen och Irländska Ambassaden. Den som befinner sig i huvudstaden kan gå med i paraden, som avgår från Humlegården lördagen den 19 mars kl. 15 och avslutas i Gamla Stan.

Fira St Patrick’s Day på hemmaplan med en grön Guinnessburgare

Mat och dryck tillsammans med vänner och familj har en självklar plats i St. Patrick’s Day-firandet och för den som vill fira på hemmaplan har tv-kocken och matbloggaren Siri ”Olive Hummer” Barje tagit fram en vegetarisk Guinnessburgare. Traditionella irländska smaker möter trenden att välja vegetariskt, och troget St. Patrick’s Day-temat har burgaren en härligt grön färg från spenat, zucchini, gurka och gräslök. Guinnessbräserad lök ger burgaren en fyllig smak.

Siris Guinnessburgare kommer att serveras på The Liffey och The International i Stockholm under hela St. Patrick’s Day-veckan. För recept, klicka här.

Fakta om Guinness

  • På St Patrick’s Day dricks över 13 miljoner Guinness.
  • Guinness bryggs i 50 olika länder och det första bryggeriet, St. James Gate i Dublin, är fortfarande i bruk.
  • Det förs en het diskussion världen över hur man bäst serverar en Guinness. Enligt bryggeriet själva är det vid 6-7°C och med 18-20 mm skumkrona som ger den bästa upplevelsen.
  • Guinness är över 250 år gammalt och började bryggas av Arthur Guinness redan 1759.

Sex myter om Irland, Guinness och St. Patrick’s Day 

  1. Saint Patrick var inte irländare – Sant! Det irländska helgonet vad i själva verket inte irländare utan föddes i Wales. 
  2. Saint Patrick hette inte Patrick – Sant! Trots att det på den tiden fanns över 100 variationer, både kvinnliga och manliga, av namnet hette denna helgonförklarade man faktiskt någonting helt annat – nämligen Maewyn Succat. 
  3. Irländarna dricker mest Guinness i världen – Falskt! Nigeria är faktiskt landet där det dricks mest Guinness. Av den totala Guinness-konsumtionen i världen står Afrika för ca 40 %. Där är också 3 av de 5 Guinness-ägda bryggerierna stationerade. 
  4. Bandet U2 kommer ifrån Irland – Falskt! Endast Bono and Larry Mullen Jr. är irländare. David Howell Evans, mer känd som The Edge, och Adam Clayton är faktiskt födda i London respektive Oxfordshire i England. 
  5. Irländarna är det mest rödhåriga folket i världen – Falskt! Trots att rött skägg och rött hår har blivit en symbol för både Irland och St. Patrick’s Day är det endast 10% av irländarna som faktiskt är rödhåriga. I Skottland har däremot har hela 13% av befolkningen rött hår. 
  6. Guinness innehåller vatten från River Liffey i Dublin – Falskt! Trots att bryggeriet St. James’s Gate ligger precis intill floden kommer vattnet som används för att producera Guinness faktiskt från Wicklow Mountains i de östra delarna av landet.

 

Kontakt

För mer information, kontakta:

Kommunikationschef Carlsberg Sverige

Henric Byström

Tel 070-4830548 Email [email protected]